clayton-top-produse

Generatorul de abur Clayton - Avantaje

Economii de combustibil

1Generatoarele de abur Clayton sunt recunoscute pentru randamentele ridicate, aceasta provenind din doua surse primare : proiectare si functionare:
DESIGN Caracteristicile proiectarii standard conduc la un foarte bun schimb de caldura intre gazele arse si abur.

Acestea includ:

    Curgerea in contracurent a apei de alimentare fata de  gazele de combustie. Aceasta conduce la un schimb de caldura optim .
    Proiectare serpentinei ( schimbatorul de caldura ) si montajul acesteia pentru a asigura o curgere turbulenta a gazelor de ardere de-a lungul acesteia conduce la un un schimb de caldura maxim.
    Circulatia fortata controlata, fata de ciculatia naturala folosita in cazanele de abur clasice
    Suprafata exterioara redusa reduce substantial pierderile prin radiatie si convectie. Datorita dimensiunilor cazanelor cu tub de flacara pierderile prin radiatie si convectie catre sala cazanelor este intre 1.4% si 1.6%.Aceleasi pierderi la generatoarele Clayton sint de numai 0.75%.

Numai proiectarea schimbatorului de caldura ( serpentina ) pentru circulatie fortata si curgere in contracurent poate aduce o crestere de minimum 5% la randament fata de cazanele clasice cu tub de flacara.
Temperatura la cos, o buna masura a randamentului , la un generator Clayton cu economizor (SE) este in  cu 27ºC - 37ºC sub tempertura aburului produs.

Factorii de functionare, care conduc la economii de combustibil includ:

    Pornirea rapida care elimina, de exemplu, necesitatea pornirii cazanului cu o ora sau doua inainte de inceperea consumului sau mentinerea cazanului la cald perioade indelungate atunci cand nu se consuma abur, cum ar fi seara sau in timpul weekendului.
    Calitatea ridicata a aburului inseamna caldura inglobata mai mare deci cantitate necesara mai mica
    Purja redusa. Purja la un generator Clayton este de la 1/8 la 1/10 din purja unui cazan clasic cu tub de flacara. Purja contine caldura deci o purja redusa inseamna reducerea pierderilor de caldura deci consum mai mic de combustibil.

Intrucit economiile de combustibil rezulta datorita   mai multor factori, acestea depind de specificul fiecarei aplicatii. Oricum economiile intre 5% si 10% sint normale.Programul de calcul elaborat de Clayton pentru calculul economiilor poate fi utilizat pentru a le estima. Va rugam sa contactati reprezentantul Clayton pentru detalii.

Dimensiuni mici si greutate redusa

2Spatiul este deosebit de important in majoritatea instalatiilor. Atat pentru o instalatie existenta, unde sala cazanelor poate fi deja foarte aglomerata, cat si pentru o cladire noua, unde costul constructiei este important. Clayton este solutia ideala acestor considerente de spatiu. Cu o suprafata de asezare mica, ce masoara de obicei de la ¼ pana la 1/3 din cea a unui cazan ignitubular, cazanul Clayton poate fi amplasat intr-o instalatie existenta fara a fi nevoie de o constructie noua.

Chiar si doua generatoare pentru cu un debit dublu de abur, vor incapea in spatiul alocat unui singur cazan obisnuit ingitubular. Pentru instalatiile noi, costul constructiei va fi redus semnificativ prin alegerea unui generator de abur Clayton.

Siguranta

3Pana acum nu s-a inregistrat nici o explozie de abur a unui generator de abur Clayton.

Exploziile de abur pot provoca moartea, accidente de munca si serioase pagube ale proprietatii, rezultate din eliberarea de energie aproape instantanee si necontrolata datorata prezentei in apei aflata in conditii de saturatie – conditii existente in cazanele de abur cu tub de flacara.

Aceste explozii nu pot aparea la generatoarele de abur Clayton, deoarece cantitatea de apa este foarte mica iar aceasta se gasestein serpentine

Chiar daca apare o scurgere in serpentina, energia nu poate fi eliberata instantaneu pentru ca apa trebuie sa strabata serpentina pentru a ajunge in punctul de scurgere.

Calitatea aburului

4Metoda Clayton de producere a aburului include un separator de picaturi care ajuta la producerea unui abur de calitate superioara cazanelor de abur traditionale din aceeasi categorie.

Generatoarele de abur Clayton produc un abur uscat in proportie de cel putin 99.5%. sau mai mult in anumite situatii.Abur de inalta calitate inseamna mai multa energie continuta in acesta – un kg de abur contine de 3 pina la 5 ori mai multa caldura decit un kg de apa la aceeasi temperatura caldura care se utilizeaza mult mai bine din abur decit din apa.

In plus a reduce cantitatea de apa circulata in proces odata cu aburul reduce cantitatea de solide circulate in sistem – solide ce pot bloca echipamentele sau in cazul injectiilor directe de abur pot contamina produsul.

Raspuns rapid la necesarul de abur

5Numeroase procese au cerinte stricte referitoare la temperatura aburului si a presiunii pentru a asigura produse de buna calitate. Aceleasi procese pot solicita debite foarte variate de abur.

Aceste doua cerinte sunt dificil de indeplinit cu niste cazane de abur traditionale, din cauza necesitatii unui timp indelungat pentru a creste semnificativ debitul produs.

Generatoarele de abur Clayton sunt construite special pentru acest gen de aplicatii. Continutul mic de apa, care este o rezultanta a proiectarii standard, permite cresteri rapide ale debitelor fara a afecta presiunea si temperatura. In plus, cazanele echipate cu control computerizat ( PLC ) pot include control specific pentru aceste procese.

Emisii scazute de gaze arse

7Astazi, industria se confrunta cu reglementari stricte referitoare la emisii de gaze arse in atmosfera. Cerintele de protejare al mediului inconjurator devin o povara tot mai apasatoare pentru noi toti pentru a gasi metode noi si cat mai curate in utilizarea resurselor naturale. Cu o traditie indelungata i domeniul  inovatiilor si a calitatii, Clayton Industries va pune la dispozitie sisteme de combustie cu emisii scazute care vin in intampinarea cerintelor dumneavoasra.

Arzatorul Utra Low Nox- arzatorul cu emisii scazute de CO a fost inventat de Clayton si American Gas Association Research Laboratories, cu sprijinul Southern California Gas Company,  California South Coast Air Quality Management District si Gas Research Institute. Aceasta tehnologie avansata a arzatorului ofera posibilitatea functionarii cu emisii extrem de scazute, cu cele mai ridicate randamente tipice pentru generatoarele Clayton.

Sistemele de control PLC

Toate generatoarele de abur Clayton modulate pot fi echipate cu sisteme de control PLC. Sunt disponibile numeroase configuratii care permit adaptarea sistemului pentru nevoile dumneavoastra specifice.

Avantajele sistemelor de control PLC includ:

 • Un tablou de comanda simplificat care necesita intretinere minima fata de cele cu relee.
 • Raspuns imbunatatit la variatii ale necesarului de abur cu variatii minime in nivelul de presiune.
 • Interconexiune usoara cu sistemele de monitorizare si control ale fabricii
 • Acces usor la informatiile legate de functionare si control
 • Selectie usoara a setarilor de control si functionare

Purja redusa

8Solidele dizolvate sint introduce in toate sistemele de abur si ca urmare nivelul solidelor dizolvate trebuie controlat la orice cazan sau generator de abur. Pentru a le elimina se foloseste purjarea apei din cazan in stare foarte concentrate.

Desi este necesara, purjarea conduce la scaderea randamentului intrucit aceasta apa care se elimina la canal contine o cantitate mare de caldura (este la temperatura aburului). Reducerea cantitatii de apa eliminata prin purja inseamna reducerea consumului de combustibil.

Debitele apei de purja la generatoarele Clayton sint de la 1/8 la1/10 din debitele de purja la cazanele clasice.

Pornire rapida

9Generatoarele de abur Clayton ofera pornire foarte rapida. In mod obisnuit, de la 5 la 20 minute, in functie de dimensiunea cazanului. Acesta este rezultatul unui continut scazut de apa, in jur de 1/10 din volumul unui cazan clasic de aceeasi dimensiune. Pornirea rapida consta in costuri reduse cu mana de lucru si cu combustibilul.

Multi operatori ai cazanelor clasice mentin cazanul incalzit in timpul perioadelor de neutilizare al cazanului, pentru a fi disponibil rapid la nevoie. Intrucat acest lucru nu e necesar in cazul unui generator de abur Clayton, combustibilul folosit in timpul de stand-by este salvat. Consumul cu combustibilul la pornire este redus datorita pornirii rapide.

Pornirea rapida conduce deasemenea la costuri reduse cu mana de lucru, intrucat nu mai este necesara aducerea unui angajat in fabrica, mai devreme decat este necesar, doar pentru a pornirea cazanului.

Premontaj al echipamentelor pe skid

Premontajul echipamentelor la sistemele de producere abur cu generatoare Clayton poate fi realizat intr-o gama larga de variante, realizind un system compact, complet interconectat mecanic si electric la producator.

Premontajul:

 • Reduce timpul de instalare
 • Reduce costurile de instalare
 • Asigura buna dimensionare a elementelor de interconectare mecanica si electrica
 • Asigura compatibilitatea functionarii elementelor componente si integritatea acestora

Configuratia premontajului standard include:

 • Skidul de tratare apa – montarea rezervorului de apa de alimentare, a statiei de dedurizare, sistemul de alimentare cu chimicale, echipamentul de purja si pompele intermediare complet interconectate electric si mecanic
 • Skidul generatorului de abur – montarea generatorului si interconectarea cu componentele skidului de apa
 • Rezervorul de alimentare cu apa – motarea si interconectarea

Daca se livreaza si pompele intermediare skidul include si panoul de control electric al motoarelor si automatizarea.

Oricare ar fi optiunea clientului premontajul elimina timpii si costurile  de instalare precum si eliminarea erorilor de instalare